zach-lucero-fwjsBPbRm4g-unsplash

Tolvte uke etter fødselen

Nå har det gått tre måneder, og den såkalte rekonvalesensperioden er over. Det kan føles som om du er tilbake i vanlig gjenge og at kroppen er seg selv igjen, men den trenger likevel litt lengre tid for å hente seg helt inn igjen.

Man pleier å si at det tar ett år etter graviditeten før den er helt som før. Uansett om du revnet eller ikke, så har muskler, ligamenter og annet vev i skjeden blitt strukket ut og trenger tid til å gå tilbake til sin opprinnelige plassering og funksjon. Vevet i skjedeveggene trenger cirka seks måneder på seg for å bli friskt, uansett om du revnet eller ikke. Musklene trenger ca. tolv måneder for å komme tilbake på samme nivå som før graviditeten.

Amming påvirker livmoren størrelse og slimhinnenes hormonbalanse. Hvis du ammer, kan disse omstillingene pågå fremdeles, men være mildere. Nå merker du nok at kroppen har hentet seg inn igjen i stadig større grad.

Livmoren har funnet tilbake til plassen sin, og slimhinnene gjenvinner gradvis sin normale balanse. Det er normalt at man ikke føler seg helt som før man fikk barn, men du skal ikke ha plager som lekkasje, smerter ved samleie eller såkalt «tyngdefølelse». Hvis du opplever noe av dette, og det ikke blir bedre med tiden, anbefaler vi at du kontakter en gynekolog.

Det kan hende livmorens størrelse og slimhinnenes hormonbalanse fremdeles ikke er helt som før, men det begynner å nærme seg. Hvis du ammer, kan disse omstillingene ta litt lengre tid, men de bør bli mildere jo lengre tid som går. Nå merker du nok at kroppen har hentet seg inn igjen i stadig større grad. Hvis du fremdeles har svakhet i skjedeveggene eller skjedemuskulaturen, anbefales 3–6 måneder med daglig bekkenbunnstrening. Forsvinner likevel ikke plagene, kreves det mer målrettede tiltak, og det kan bli aktuelt med operasjon. Prøv å trene bekkenbunnen daglig i tre måneder for å få opp styrken, og deretter 2–3 ganger i uken for å holde den ved like. Muskelstyrke er ferskvare, så hvis den ikke vedlikeholdes, vil musklene miste tonusen sin. Vi trenger en sterk bekkenbunn resten av livet.

Tør å snakke om problemene dine

Våg å prate om eventuelle plager du har. Mange har lignende opplevelser som deg, men iblant tar skammen overhånd slik at vi ikke våger å prate om det – eller vi vet ikke hvem vi skal prate med. Alle helsestasjoner i landet har en jordmor som kan hjelpe deg eller henvise deg videre om det er nødvendig. Fastlegen kan også hjelpe deg med en henvisning til gynekolog eller bekkensenter. De fleste helsestasjoner kan du også ringe til for å bestille time. Våg å prate om det, våg å stille krav til helsevesenet. Du har rett til oppfølging.

Hvis du fødte med keiserfødsel, anbefales det at du venter med eventuell ny graviditet i minst ett år, slik at kroppen rekker å leges og risikoene ved den neste graviditeten blir lavest mulig.

Du er fantastisk!

Det har nå gått tre måneder siden du fikk barn, og vi vil avslutte disse uketekstene med å si at vi håper de har gitt deg veiledning og støtte i den omveltende perioden som starten på livet som forelder er. Det viktigste nå er at du tør å stole på deg selv. Lytt til de rådene som du synes passer for deg, gi rekonvalesensen tid, og våg å ta imot og be om hjelp. Og kanskje det viktigste av alt: Vit at du er en fantastisk mor.

I appen finner du mer informasjon om tiden etter graviditeten og fødselen samt om barnets utvikling i perioden 0–24 måneder.

Kilder:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034