Detroit-birth-photography-HannahS (230)

Tiende uken etter fødsel

Hvordan opplevde du fødselen? Noen trenger litt mer tid for å lande etter opplevelsen, og enkelte ting kan føles bedre når det har gått litt tid. Men så kan det selvsagt dukke opp stadig nye spørsmål. Ikke glem at du kan kontakte jordmoren du hadde under graviditeten også nå. Hun kan svare på spørsmål og i visse tilfeller henvise deg videre om du skulle ha behov for å snakke med noen som var med under fødselen.

Delte magemuskler

Under graviditeten deler de rette magemusklene seg for å gi plass til den voksende livmoren. Det kalles rectus diastas – det vil si deling av rectus-muskulaturen. Normalt retter dette seg opp igjen cirka 8–10 uker etter fødselen, men for noen gjør det ikke det. Det er ikke farlig i seg selv, men det kan påvirke hverdagen i form av svakere kjernestabilitet. Det som er avgjørende for om dette blir et problem eller ikke, er som regel dybden på delingen og om du har tilgang til de dype magemusklene eller ikke. Du kan teste dette ved hjelp av noen som har utdanning innen dette. En fysioterapeut, naprapat eller jordmor med spesialisering på området kan hjelpe deg med råd og treningsøvelser. Det finnes også noen aktører som tilbyr ultralyd av rectus-muskulaturen for å diagnostisere en eventuell deling. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med operasjon, men det er først etter at kroppen har restituert seg og leget.

Ved å gjøre dype pusteøvelser som aktiverer bukhinnen, kan du få bedre kontroll på en eventuell diastase og forbedre stabiliteten i hele kjernen. Det innebærer at du puster med magen og presser ut magen på innpust, noe som strammer og aktiverer bukhinnen. Dermed stimulerer du bukhinnen til å trekke seg sammen og gå tilbake til den tonusen og plasseringen den hadde før graviditeten.

Kilder:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034