kuddar_i_massor_edit

Sovestilling under graviditeten

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Er det i det hele tatt mulig å få sove skikkelig i slutten av graviditeten? Kan man sitte og sove? Og hvor mange puter trenger man, egentlig?

Det pågår en diskusjon om hvorvidt det bør anbefales en bestemt sovestilling for gravide. Under graviditeten endres blodgjennomstrømningen, og blodvolumet øker. I takt med at livmoren og barnet vokser, øker også trykket på blodårene. Det kan merkes tydeligst når du ligger på ryggen, ettersom trykket da øker på en bestemt åre i ryggen som heter vena cava. Det kan føre til at du blir svimmel, kvalm og får blodtrykksfall. I verste fall kan du besvime. Det kan også påvirke blodsirkulasjonen til graviditeten og barnet. Fenomenet går over så fort du skifter stilling og trykket på årene letter. Vi vet at blodtilførselen til både barnet og deg som gravid er optimalt når du ligger på venstre side.

Når vi sover, ligger vi ikke helt stille, men skifter ofte stilling i søvne. Så som regel ordner dette seg selv. Hvis du trives med å sove på ryggen, er det helt greit. Men sannsynligvis vil du ikke synes at det er særlig behagelig å sove på ryggen mot slutten av graviditeten.

Det er gjort noen studier på hvorvidt kvinnens sovestilling kan påvirke barnet i livmoren. Ligging på ryggen kan muligens være forbundet med økt risiko for barnet i livmoren. Først og fremst må vi nevne at risikoen for vena cava-syndrom er svært lav, og at risikoen for at det skal påvirke barnet, er enda mindre – men det ser ut til å være en viss sammenheng. Det ble også slått fast at det trengs mer forskning på dette før det blir aktuelt med endring av anbefalinger eller retningslinjer. I noen land, som for eksempel Storbritannia og New Zealand, har de endret anbefalingene om sovestilling i tredje trimester til at man bør ligge på venstre side, legge seg over på venstre side dersom man våkner på ryggen, og ligge på venstre side når man hviler på dagtid.

Det er informasjon som det kan være verdt å ha i mente. Mot slutten av graviditeten sliter man gjerne nok med søvnen allerede, og det kan være vanskelig å finne en behagelig sovestilling. Hvile og søvn kan være avgjørende faktorer. Så på generell basis vil jeg si at du bør prøve å finne en behagelig stilling og gjerne bruke puter. Venstre side er ofte mest behagelig, kanskje bare med en liten pute under høyre side av ryggen? På den måten blir gravidmagen liggende litt skrått. Du trenger ikke å ligge helt på siden. Og ikke bekymre deg hvis du skulle våkne på ryggen etter en god natts søvn.