attslutta amma-6624450

Slutte å amme – slik gjør du det

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Alle barn er unike, og det finnes ingen universalløsning som passer for alle. Men her følger i alle fall noen tips og råd som har blitt gitt i mang en samtale om amming på diverse helsestasjoner – og som har hjulpet mange mødre med å avslutte ammingen.

Planlegg nedtrappingen/avslutningen og velg et tidspunkt som passer for familien. Er dere to, kan dere forberede dere for våkenettene sammen. Kommuniser med hverandre om hvordan det skal gjøres, og hvilke behov dere kommer til å ha, for eksempel med tanke på å sove/hvile på dagen. Er du alene med barnet, kan du be noen i din nærmeste krets om hjelp og støtte i denne perioden. Det kan for eksempel være barnepass et par timer midt på dagen mens du får deg litt søvn. Husk at mange ser det som en glede å kunne hjelpe til.

Dersom ammingen fungerer problemfritt, anbefales det at du begynner å gi barnet annen mat rundt seks måneders alder, samtidig som du fortsetter å amme. Når barnet får i seg annen mat enn brystmelk, kan du begynne å trappe ned ammingen. En gradvis og langsom nedtrapping er det beste for både barnet og deg som mor, men i noen tilfeller må likevel ammingen avsluttes raskt. Om du må avvenne et barn som er under fire måneder, anbefales gradvis avvenning fra brystet mens barnet venner seg til morsmelkerstatning. Under finner du tips og råd for begge variantene.

Langsom nedtrapping

Du kan enten trappe ned hvor ofte du ammer, eller korte ned hver enkelt amming, men prinsippet blir uansett det samme: Jo mindre pupp barnet får, desto mindre melk produserer du. Det vanligste er kanskje at du gir barnet vanlig mat om dagen og fortsetter å amme om morgenen og kvelden i en periode til.

Her er noen tips som kan gjøre overgangen lettere:

 • Gi barnet mye nærhet. Barnet trenger mye nærhet – og enda mer i denne perioden. Det er viktig for barnet å beholde tryggheten. Gi det gjerne litt ekstra oppmerksomhet i løpet av dagen. Du kan for eksempel bære barnet i bæresele eller bæresjal for å sørge for at det får mest mulig nærhet til deg. Bruk sports-bh eller et annet stramt plagg over brystene – det lindrer både smertene i brystene samtidig som at det gjør dem mindre tilgjengelige for barnet.
 • Snakk med barnet (selv om det ikke forstår så mye ennå). Da prater du samtidig med (og overbeviser) deg selv. Noen barn kan bli veldig frustrerte når de ikke får tilgang til puppen. Da kan du si at puppene vil sove om natten. Prøv å gi barnet et kosedyr eller en sutteklut.
 • Forbered deg til natten. Gi et skikkelig måltid før barnet skal sove, sånn at du/dere er sikre på at barnet ikke er sultent om/hvis det våkner og er lei seg på natten. Kos med barnet istedenfor å amme om natten, så gir du nærhet uten å måtte gi pupp. Du kan også prøve å gi barnet vann fra en tåteflaske.
 • Lindre harde og fulle bryst. Når du ammer mindre, avtar melkeproduksjonen, og noen barn går da lei av puppen. Det kan ta alt fra 3–5 dager til to uker før melkeproduksjonen avtar, og frem til det kan brystene være harde og ømme. Du kan prøve å håndmelke litt for å lette på trykket. Det kan du gjøre under en varm dusj eller ved å holde brystene over eller dyppe dem i varmt vann. Melk bare akkurat så mye at ubehaget gir seg, for ellers stimulerer du bare til produksjon av mer melk. Det kan også gi lindring å pakke brystene stramt med for eksempel et sjal eller gå med en stram sports-bh eller varmepute. Hvis du tåler det, kan du ta ibuprofen, som er betennelsesdempende. Hvis ikke kan du ta paracetamol og dosere i henhold til forpakningsinnlegget. Forhør deg med helsestasjonen eller fastlegen.
 • Vent til du føler deg sikker. Det er lettere hvis du selv er sikker på at det er på tide å slutte med ammingen. Da blir det enklere å stå det ut, holde deg til planen og være konsekvent med barnet (som ellers fort kan bli forvirret).
 • La pappa/medforelder ta seg av matingen. For en del familier funker det bedre når den forelderen/partneren som ikke har melk i brystene, tar seg av matingen om natten i denne perioden.

Plutselig ammeslutt

I noen tilfeller kan mødre bli nødt til å slutte å amme umiddelbart, uten mulighet for å trappe ned. Det kan for eksempel være hvis man blir alvorlig syk eller må bruke legemidler som går over i morsmelken og ikke er bra for barnet. I tillegg kan det være helt andre grunner til at ammingen må avsluttes brått.

I slike tilfeller trenger man som regel litt hjelp og støtte fra helsestasjonen, ettersom melkeproduksjonen fremdeles vil være høy og det da er fare for blant annet brystspreng. I sjeldne tilfeller kan det være nødvendig å ta reseptbelagte legemidler som stanser melkeproduksjonen.

I perioden fra du slutter å amme og til melkeproduksjonen har gått ned, finnes det imidlertid noen ting du selv kan gjøre for å underlette situasjonen:

 • Drikk og spis som vanlig.
 • Bruk en stram sports-bh eller et annet stramt plagg over bryst med spreng, men unngå bh med bøyler. De kan nemlig legge press på melkegangene og føre til brystspreng.
 • Har du smerter, kan du ta smertestillende. Hvis du tåler det, kan du ta ibuprofen, som er betennelsesdempende. Hvis ikke anbefales paracetamol. Doser i henhold til forpakningsinnlegget. Forhør deg med helsestasjonen eller fastlegen.
 • Har du veldig spreng i brystene, kan du dusje i varmt vann og stryke med fingrene over dem i retning av brystvorten slik at melken ledes ut naturlig. Det kan du også gjøre for å løse opp klumper i brystene.
 • Unngå helst å håndmelke, ettersom det stimulerer til produksjon av mer melk.
 • Søk støtte og hjelp fra folk rundt og/eller helsestasjonen eller fastlegen i denne perioden.