C83A0974

Samspill

Barn har ulik personlighet og temperament allerede fra fødselen. Noen barn er lette å bli kjent med, mens andre krever litt lengre tid. Noen gir tydelige signaler, mens andre er litt mer diffuse. Ingen av delene er riktig eller feil. Når du har lært barnets signaler å kjenne, blir det også lettere å tolke og imøtekomme behovene.

Slik kan du fremme tilknytningen

En del foreldre knytter bånd til barnet allerede under graviditeten, for andre skjer det først når barnet blir født, mens andre igjen kan drøye lenger. Det er imidlertid en hel del du kan gjøre for å fremme tilknytningen til barnet:

  • Barnets behov – Du kan påvirke tilknytningen til barnet ved å prøve deg frem og finne ut hva barnet trenger av mat, nærhet, bleieskift og rap.
  • Hud mot hud – Studier har vist at når barnet ligger hud mot hud (med nesen fri), begynner moren/faren/medforelderen å prate med barnet, og barnet gir små lyder tilbake.
  • Benytt muligheten når babyen er våken – Når babyen i korte stunder er våken og tilfreds, er det fint å ha en sosial stund sammen.
  • Vær nærværende og sosial – Samspillet mellom dere blir styrket hvis du allerede tidlig begynner å synge for barnet, ser det inn i øynene, smiler, lager morsomme lyder, luller og masserer. Bruk litt ekstra tid sammen for eksempel når det er tid for bleieskift på stellebordet.
  • Prat med barnet – Begynn allerede tidlig å prate med barnet. Bruk positive ord. Finn deres måte å kommunisere på.
  • Amming/mating – Disse stundene er så mye mer enn bare mat. De innebærer også nærhet, trygghet, ro og trøst for barnet.
  • Tenk og kjenn på at du er den beste forelderen for barnet – For barnet ditt vil du alltid være den beste moren/faren/forelderen. Barnet kjenner igjen stemmen din fra graviditeten, og fjeset ditt er så interessant.
  • Begrens skjermtiden når babyen er våken – Prøv å bruke mobil og nettbrett hovedsakelig når barnet sover.

Etter ca. 3–6 uker vil du få respons i form av et smil som går rett inn i foreldrehjertet. Og når du prater med barnet litt senere, vil det lytte når du snakker, og svare med babling når du er stille.

Samvær i form av nussing på føtter eller fortellinger med rim og regler eller lesing av bøker gir også positiv stimulans og er utviklende for barnets hjerne.

Den første tiden

Den første tiden med barnet kan ofte være litt emosjonell. Alle foreldre føler seg mer eller mindre stresset fra tid til annen. Det kan være på grunn av omveltningen med å bli foreldre, men for mange handler det også om et savn etter sitt tidligere liv. Det tar tid å bli kjent barnet sitt. Dersom ammingen ikke fungerer, eller du kjenner på en stor uro, er det ikke uvanlig å føle seg utilstrekkelig. Den følelsen er du ikke alene om.

Hvis du selv sover dårlig om nettene, kan du hvile på dagen når barnet sover. Kanskje kan du krype ned i sengen en dag, eller du kan gå deg en tur i frisk luft. Ta en dag av gangen. Respekter din egen opplevelse, og søk om mulig støtte fra folk rundt. Husk at du er den beste forelderen for ditt barn, og at du gjør ditt beste.