Rundt 80 % av alle kvinner som føder vaginalt vil få en eller annen form for rift. Både jordmødre og leger har opplæring i hvordan de skal unngå å forårsake rifter/strekkmerker under fødselen, men de kan fortsatt forekomme. I denne artikkelen har vi som formål å forklare mer om de ulike typene strekkmerker/rifter som kan forekomme og hva du kan forvente når det gjelder helbredelse og restitusjon, og når ting går galt.
Hva er en rift?
Et strekkmerke/rift oppstår under fødselen og kan dukke opp i hud, slimhinner og muskelvev. De fleste strekkmerker helbredes vanligvis uten komplikasjoner, men når et strekkmerke ikke helbredes som forventet, kan fødselsskader oppstå. Fødselsskader kan føre til langvarige problemer for kvinnen.
Alle rifter, bortsett fra grad 1, oppstår i perineum. Vårt perineum er ganske likt en hengekøye, i den forstand at det støttes av forskjellige muskler. Disse musklene støtter og bærer magen vår. Når barnet passerer gjennom bekkenkanalen og blir født, strekker disse musklene seg til mer enn tre ganger sin egen lengde. Disse spesielle musklene har evnen til å strekke seg på en måte som andre muskler i kroppen ikke har, men det betyr ikke at perineum ikke kan bli skadet mens de strekkes. Andre lignende muskelskader inkluderer idrettsskader som trenger behandling og restitusjon. Det samme gjelder fødsel og etter svangerskapet. Musklene trenger tid til å restituere seg selv om de ikke har fått en rift.
Grad 1 rift
Også kjent som en førstegradsrift er overfladisk og oppstår i huden eller slimhinnen. Denne typen strekkmerker er ikke alltid synlige og helbredes vanligvis bedre av seg selv. Hvis denne typen har oppstått i nærheten av en annen førstegradsrift, vil det ofte være nødvendig med et sting for å være sikker på at de helbredes på korrekt måte og forhindre at riftene smelter sammen. Noen ganger sys slike rifter sammen hvis de er for nære urinrøret for å unngå smerter ved tissing etter fødselen.
Grad 2 rift
Også kjent som andregradsrift er en type som inkluderer slimhinner, hud og muskelvevet i perineum. Denne typen rift vil alltid måtte sys for å helbredes ordentlig. Sting for både første- og andregradsrift vil vanligvis utføres i rommet der du fødte. Noen ganger er andregradsrift dog noe mer komplisert og vil bli sett på av en lege.
Behandling av rifter inkluderer suturer og oppfølging. Grad 1 og 2 rifter vil vanligvis bli fulgt opp av en jordmor for å finne ut om de gror fint og for å se om alt ser greit ut. Det er verdt å huske at en annengradsrift også er en muskelskade og kan trenge ytterligere oppfølging etter de generelle kontrollene. Noen mener også at det burde være standard prosedyre å ha en oppfølgingstime med en fysioterapeut etter annengradsrifter.
Grad 3 rift
Grad 3 rift, også kjent som tredjegradsrifter, er en mye dypere rift som oppstår gjennom slimhinnen, musklene og gjennom perinealriften, som betyr den ringformede muskelen som ligger i endetarmen. Denne muskelen består av muskelfibre som kan revne i forskjellige grader. Noen ganger er det bare noen få tråder eller fibre som har revnet, likevel må denne typen alltid opereres av lege.
Grad 4 rift
Også kjent som fjerdegradsrifter, og disse inluderer slimhinnen, musklene, perinealriften og slimhinnen i endetarmen. Denne typen betyr vanligvis at riften har oppstått i perinealriften og er også kjent som en total rift. Denne typen rift må også alltid opereres av lege.
Alvorlige rifter
Alvorlige rifter/strekkmerker, grad 3 og 4, rammer rundt 4 % av alle kvinner som føder i dag. Disse typene krever oppfølging med en lege og i noen tilfeller oppfølging med fysioterapeut eller et perineumteam. Problemet de fleste kvinner beskriver etter en alvorlig rift er smerte, smerter under samleie, og/eller urinlekkasje, avføring og gass. Til tross for disse alvorlige konsekvensene, er det verdt å vite at 80 % av de som rammes er kvitt alle problemene etter 12 måneder.
Anbefalinger for den første perioden etter alvorlige rifter (grad 3-4):
- Kulde – de første dagene kan et avkjølt bind hjelpe mot smerten og bekjempe hevelser. Bruk det i rundt 10-20 minutter for å ikke risikere frostskader.
- Smertestillende – acetaminophen/Tylenol kombinert med andre NSAIDs-medisiner kan brukes for å bekjempe smerte. Bruk kun morfinbaserte medisiner hvis du virkelig trenger dem, da de kan ha negativ effekt på tarmbevegelser og forårsake forstoppelse.
- Fordøyelse og avføring – du bør få avføringsmidler som du skal ta regelmessig for å unngå forstoppelse.
- Legg deg ned og finn en sittestilling som reduserer trykket på perineum, prøv å legg deg på siden når du ammer og prøv å unngå å sitte opp for mye.
- Knipetrening – du kan knipetrene perineum hvis det føles komfortabelt, men du bør delta på oppfølgings- og rehabiliteringstimer hos en fysioterapeut.
- God hygien nedentil. http://nkib.helsekompetanse.no/f-dselsrifter
Hva kan jeg gjøre hvis jeg får en rift?
Hvis du får en rift under fødselen er det viktig for legingen av riften at du får den korrekt vurdert og sydd om nødvendig. De fleste av disse skadene som får en diagnose, blir sydd og leges riktig, vil ikke føre til problemer på lang sikt.
Hvis du opplever problemer som smerte, lekkasje eller noen annen form for ubehag og det ikke blir bedre på noen få dag, bør du kontakte sykehuset ditt. En jordmor på fødeavdelingen kan hjelpe deg, eller du kan kan spørre gynekologen din. Det du selv som bestemmer når og om du trenger hjelp. Noen problemer krever operasjon og noen kan løses med opptrening. Det viktigste er at du og dine problemer blir tatt på alvor.
Kilder:
- Goh R., Goh D. & Ellepola H. (2018). Perineal tears – A review. AGP. Jan-Feb (47). DOI:0.31128/AFP-09-17-4333
- Lindberg I., Persson M., Nilsson M., Uustal E. & LIndqvist M. (2018) 'A worse nightmare than expected' - a Swedish qualitative study of women's experiences two months after obstetric anal sphincter muscle injury. Midwifery. Jun (61). DOI: 10.1016/j.midw.2018.02.015
- Lindberg I., Persson M., Nilsson M., Uustal E. & LIndqvist M. (2020) "Taken by surprise" - Women's experiences of the first eight weeks after a second degree perineal tear at childbirth. MIdwifery. Aug (87). DOI: 10.1016/j.midw.2020.102748
- Läkartidningen. (19 november 2019). Abdominell rektusdiastas kan ge funktionella besvär - Indikation för behandling måste förtydligas. https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/rapport/2018/11/abdominell-rektusdiastas-kan-ge-funktionella-besvar/
- Socialstyrelsen. (20 maj 2018). Komplikationer efter förlossning- Riskfaktorer för bristningar, samt direkta och långsiktiga komplikationer. https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2018-5-20.pdf