upplevelsen_430354435

Opplevelsen av å føde

ByEsther Skantz

Jordmor

Å føde er en opplevelse med flere dimensjoner. Du har ofte skapt et bilde i hodet ditt av hvordan det vil bli, men det er lurt å være klar over at opplevelsen kan være kompleks og ikke alltid slik du hadde forestilt deg.

Det er enkelt å føle seg usikker på hva som vil skje, men det de fleste kvinner beskriver som viktig under en fødsel er en følelse av; trygghet, kontroll, smerte, følelsen av å være en del av noe større og forholdet med involverte personer i ditt sosiale liv.

Hvis opplevelsen ble positiv

Noen ganger korrelerer tankene og forventningene du har med det som skjedde og det som fikk deg til å føle deg trygg. Fødselen kan ha blitt akkurat slik du ønsket, og du fikk dermed en positiv opplevelse av starten på svangerskapet. Fødselen kan også ha blitt det stikk motsatte av det du hadde forventet, og kanskje ble din største frykt en realitet. Det betyr imidlertid ikke at opplevelsen ikke kan være positiv.

Ved å føle deg trygg under omstendigheter du tidligere respekterte eller fryktet kan resultere i en positiv opplevelse, helt enkelt fordi du, til tross for det som skjedde, fortsatt følte deg trygg. Dette kan føre til økt selvtillit. Kvinner sier ofte at «Selv om det verste jeg hadde forestilt meg ble virkelighet, følte jeg fortsatt at jeg var i gode hender». Det er en følelse av «Til tross for at det skjedde, klarte jeg det » – Det er noe som kan styrke selvtilliten din på lang sikt.

Hvis opplevelsen ble negativ

Hvis følelsen av trygghet og sikkerhet ikke oppsto, og opplevelsen ikke ble positiv, øker en traumatisk eller negativ opplevelse fra fødselen risikoen for fødselsdepresjon. Det kan resultere i følelser som «Jeg klarte deg ikke» eller andre negative følelser om din egen innsats. Vi vil minne deg på om at det ikke er noe som en mor som «ikke klarte det» eller fødte barnet sitt på en «dårlig eller feil måte». Det er dog omstendigheter og situasjoner som gjør at det ikke ble helt slik du hadde håpet på.

Ikke nøl med å be om hjelp

Studier viser at kvinner opplever at deres negative eller traumatiske opplevelse under fødselen ikke ble tatt opp av det medisinske personalet. Det er derfor viktig at du ikke nøler med å snakke om dine følelser og opplevelsen din. Det er hjelp tilgjengelig. En negativ eller traumatisk opplevelse kan føre til problemer med amming, søvn, tillknytningsproblemer, PTSD eller depresjon. Dette kan føre til den nybakte moren vil prøve å unngå å bli gravid i fremtiden. Det er imidlertid viktig å huske på at en opplevelse kan endres over tid etter hvert som du har fått tid til å reflektere å tenke over opplevelsen.

Hvis du kjemper mot negative tanker om hvordan du opplevde fødselen, kan det være lurt å ta kontakt med jordmoren/lege på sykehuset du fødte. Det er et såkalt fødselsmøte hvor du kan snakke om din opplevelse rundt svangerskapet, stille spørsmål og få forklaringer. Dette kan hjelpe deg å gå videre og kanskje se svangerskapet i et annet lys. Et slikt møte med en erfaren person du stoler på kan være konstruktivt. Hvis du lider av stressyndrom eller depresjon vil du trenge ytterligere støtte, kanskje gjennom samtaleterapi.

Kilder: https://forskning.no/forebyggende-helse-menneskekroppen-svangerskap/traume-risiko-avgjores-av-fodselsopplevelsen/672289 - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier. - Nilsson, C. (2012). Förlossningsrädsla - Med fokus på kvinnors upplevelser av att föda barn. (Doktorsavhandling/ Dissertation, Linnaeus University/ Linnéuniversitetet. Written in Swedish.