Introducing siblings

Hva skal man tenke på når man introduserer et nytt søsken?

Å få barn igjen kan bety helt andre og nye tanker som du ikke hadde under den første graviditeten. Noen av disse kan handle om hvordan du skal tenke når det gjelder det å introdusere et nytt søsken. Jeg har samlet noen råd som kan være nyttige, samt noen råd for visse spesifikke situasjoner.

Forbered deg allerede under graviditeten

Avhengig av hvor gammelt det eldre barnet er og hvor mye barnet forstår av det som kommer kan det være fint å starte forberedelsene allerede under svangerskapet. La det eldre barnet kjenne på magen om barnet sparker, eller syng en godnatt-sang sammen for barnet i magen. Det kan også være en god idé å lese bøker om det å få søsken. La også det eldre barnet være en del av forberedelsene for søskenets ankomst. Det kan for eksempel være å stelle i stand barnevognen eller re opp en seng. La barnets interesse og nysgjerrighet styre.

Det kan også underlette om barnet får treffe andre babyer og prate om at dere også skal få en baby. Noen barn liker også å høre om hvordan det var da de selv var babyer, for å kunne forholde seg til det. Vis bilder og snakk om tiden da det eldre barnet var en nyfødt baby. Hvordan var det? Hvilke sanger og viser likte barnet?

Hvordan skal man gjøre når barnet skal møte babyen for første gang?

Når det nyfødte barnet vel har kommet så er det mange som lurer på hvordan de skal gjøre med det første møtet. Det finnes ingen rett eller feil - det er du og dere som foreldre som vet hva som fungerer best for deres familie, men her kommer noen av mine tips og råd fra min erfaring som jordmor på en barselavdeling:

  • Om det eldre barnet skal komme på besøk på barselavdelingen, så gjør det i forbindelse med at dere skal reise hjem alle sammen. Hvis det eldre barnet får komme en stund for så å skulle måtte reise fra mamma og det nye søskenet på barselavdelingen så kan det innebære en god del følelser som gjør barnet trist og forvirret. Det kan også bli et fint minne at dere reiser sammen, at det eldre barnet fikk komme og hente sin mor og søsken.

  • Når dere møtes første gangen så hold ditt fang åpent for det eldre barnet, så kanskje det nyfødte barnet kan ligge på fanget til partneren eller ligge i en seng ved siden av. Da viser du at du er tilgjengelig, og det blir ingen konkurranse om hvem som får ligge på mammas fang under dette første og spesielle møtet. La barnet komme til deg først og så lure på hvor det nye søskenet er, og la barnet selv vise interesse og nysgjerrighet. Når barnet selv får være nysgjerrig og spørre etter søskenet sitt så blir det mer på barnets premisser, og det styres av barnets følelser.

  • Når dere kommer hjem fra barselavdelingen og den nye hverdagen helt plutselig innebærer en nyfødt baby så kan det være bra å la det eldre barnet være med på å f.eks. skifte bleier for å føle seg inkludert og involvert. Ofte synes det eldre barnet at dette er svært interessant og spennende i begynnelsen, men så pleier dette å avta - så vær tålmodig i starten. Hvis barnets ønske om å være delaktig blir litt overveldende kan et tips være å gi barnet lettere oppgaver som å hente en smokk, en bleie eller å re opp til barnet ved siden av. Dette gjør at barnet føler seg involvert og du får litt mer plass.

Det er ikke uvanlig at det eldre barnet går et skritt tilbake i modenhet og vil være yngre for å få samme oppmerksomhet og omsorg som det nyfødte barnet. La barnet prøve dette og hjelp barnet med ting du egentlig vet at det klarer selv, dette er forbigående og en fase noen barn går igjennom.

Kilde: