gabriel-tovar-2gj-992Xl1g-unsplash

Hormonguiden

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Hormoner spiller en svært viktig rolle i kroppen vår og sørger for at vitale funksjoner fungerer som de skal. Hormonene regulerer blant annet stoffskiftet, væskebalansen, hjerterytmen og veksten vår, og de spiller også en stor rolle i å påvirke humøret vårt.

Hvordan påvirker hormonene mine meg?

Før og under graviditet, påvirker hormonene din fruktbarhet, seksuelle funksjonalitet og vekst, i tillegg til utviklingen din. Det er også hormonene som er ansvarlige for denne «gløden» alle snakker om, som når håret og neglene dine vokser og føles fantastisk i løpet av graviditeten, men hormonene kan også forårsake plutselig gråting og endringer i humøret ditt. Dette er fordi alle hormonene jobber samtidig, og det skaper forskjeller i hormonnivåene som kroppen din ikke er vant til.

Det at humøret ditt svinger en del trenger nødvendigvis ikke å bli sett på som noe negativt, men det kan tolkes som at denne åpenheten når det kommer til følelser spiller en sentral rolle for å bli foreldre og omfavne barnet. Hormonene sørger også for at barnet vokser og utvikler seg i løpet av svangerskapet samtidig som de forbereder kroppen din på å føde. For at du ikke skal føle deg forlatt, sliten eller irritert av alle disse hormonene og effekten de har på kroppen din i løpet av svangerskapet, har vi listet de viktigste hormonene for å forklare deg hvordan de påvirker både svangerskapet og fødselen.

Humant Choriongonadotropin (HCG)

HCG er et hormon som skilles ut tidlig i svangerskapet. Hormonet stimulurer det gule legeme (corpus luteum), som igjen produserer progesteron. Det gule legeme er det som gir babyen næring, før morkaken er på plass og progesteronet som produseres i det gule legeme sørger for at svangerskapet fortsetter. HCG er også hormonet som måles i urinet når du tar en graviditetstest, for eksempel når du tisser på pinnen.

Østrogen

Østrogen er et hormon som produseres tidlig i svangerskapet. Sammen med progesteron får det livmorsslimhinnen til å vokse og tykne slik at egget kan feste seg. Østrogen hjelper også i fosterutviklingen og morkakefunksjonen. Hormonet påvirker også brystene dine, så hvis opplever at de vokser og blir såre, så er det fordi at østrogenet forbereder dem på den kommende ammingen allerede i løpet av første trimester. Østrogenet gjør deg også mer sensitiv for lukt, smak og berøring, noe som kan være fantastisk, men som også noen ganger kan forårsake kvalme. De høye østrogennivåene i løpet av svangerskapet gjør også at du mister mindre hår enn vanlig og neglene dine vil vokse raskere. Senere i svangerskapet hjelper også østrogen med å forberede kroppen din på den kommende fødselen. Østrogen sammen med prostaglandin, progesteron og oksytocin sørger for å starte fødselen. Prostaglandin er hormonet som myker opp livmorslangen og progesteron er hormonet som gjør at prostaglandinet virker.

Progesteron

Progesteron kalles noen ganger for det graviditetsbevarende hormonet da det sørger for at livmorsslimhinnen kan motta egget og få det til å feste seg. Progesteron produseres i begynnelsen av svangerskapet og sørger, sammen med østrogen, for at babyen din får næring og sirkulasjon. Babyen får næring av økende sirkulasjon og blodtilførsel til livmoren, noe som er nødvendig tidlig i svangerskapet.

Progesteron gjør også at den glatte muskelen – muskelen som finnnes i for eksempel urinveier, blodårer, luftrør og mage- og tarmkanalen mer fleksibel. Når glatt muskulatur blir mer fleksibel, øker risikoen for at du opplever halsbrann og sure oppstøt. Dette skjer fordi magen ikke er like anspent som før, og derfor er det større sjanse for at magesyre kan lekke. Dette får også tarmene til å jobbe saktere, noe som igjen kan forårsake kvalme og forstoppelse. Årer og blodårer påvirkes også, og dette er grunnen til at det er større sannsynlighet for at du vil lide av åreknuter under et svangerskap.

Progesteron sørger for å omdirigere blodtilførselen i kroppen din slik at hjernen din får mindre blod enn tidligere. Samtidig vil også dette redusere forbruket av, for eksempel, glukose. Dette, sammen med at hjernen får mindre blod enn vanlig, gjør at hjernen fungere tregere, så hvis du glemmer ting og generelt føler deg mer forvirret kan du skylde det på progesteronet! Høye nivåer av progesteron har lenge vært knyttet til plutselige endringer i humør. Lett irritasjon og sinne skyldes altså hormoner og i aller høyeste grad progesteron.

Oksytocin

Oksytocin er et av de viktigste hormonene i løpet av svangerskap og fødsel. Oksytocin er det eneste hormonet som ikke forårsaker ubehag og kalles ofte for vårt «feel-good»-hormon. Det utskilles når vi føler oss bra, spiser godt, tilbringer tid med mennesker vi er glade i, gjennom fysisk nærhet og under svangerskap og fødsel. Oksytocin virker også smertelindrende under fødselen samtidig som det sørger for at livmoren trekker seg sammen og livmorhalsen åpner seg. Oksytocin spiller også en veldig stor rolle i produsering av melk og dens tilknytning til det nyfødte barnet.

Du kan lese mer om de forskjellige rollene oksytocin har i kategorien Oksytocin i Artikler & Verktøy → Graviditet.

Prolaktin

Hovedoppgaven til prolaktiv er å produsere brystmelk og å stimulere veksten av brystene, sammen med østrogen. Prolaktin er dog ikke kun for å produsere brystmelk, det brukes også i mange andre områder, som immunsystemet vårt, vår mentale helse og metabolismen. Det er også hormonet som får oss mennesker, og pattedyr for den saks skyld, til å ruge og føle instinktet for å beskytte barna våre. I likhet med oksytocin hjelper prolactin med å skape en tilknytning med det nyfødte barnet og det utskilles under amming. Under amming er nivåene av prolactin høye, en økning av prolkatin kan forhindre eggløsning og kan i noen tilfeller virke som prevensjon.

Les mer om dette i artikkelen vår «Kan jeg bli gravid mens jeg ammer?» som handler om laktasjons-amenorémetoden. Du finner den under kategorien «Kvartal 4» i Artikler & Verktøy.

Relaksin

Relaksin begynner å produseres i uke 14 av svangerskapet, og gjør ledd og ligamenter mykere. Dette skjer for å forberede kroppen på den voksende graviditen og for selve fødselen, men det kan bety at du vil oppleve smerter fra bekken og korsrygg ettersom leddene i bekkenet blir mer bevegelige.

Prostaglandiner

Prostaglandiner dannes gjennom hele svangerskapet, men effekten hemmes imidlertid av progesteron. Når nivået av progesteron til slutt faller i de senere delene av svangerskapet, kan prostaglandinene begynne å virke. De mykner deretter livmorslangen for å gjøre den klar til å modnes og åpnes under fødselen. Prostaglandiner brukes også som medisiner i ulike former når man starter en fødsel.

Kilder:

  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.