BBHM-Hospital-Two-16

Hvordan pleie arret etter keisersnitt?

ByEsther Skantz

Jordmor

Hvilke råd og retningslinjer som gjelder avhenger av hvem du spør når det kommer til å ta seg av omlegging og teiping etter keisersnitt. Det er egentlig ikke nødvendig for spesiell sårpleie annet enn vanlige hygiene- og sårpleie.

Jordmoren vil sjekke bandasjen

Før du sendes hjem fra sykehuset vil jordmoren sjekke bandasjen. Bandasjen trenger ikke å skiftes med mindre den har falt av (og verken blod eller sårvæske er synlig). Hvis du trenger å bytte bandasje før du drar hjem vil jordmoren kunne hjelpe med dette når hun sjekker såret. Etter 5-7 dager kan du fjerne bandasjen. En god ting å bite seg merke i er at du kan dusje med bandasjen de første dagene.

Bandasjen bør byttes hvis den blir skitten eller begynner å bli løs. Den trenger dog ikke være på lenger enn 10 dager. Når du har fjernet bandasjen trenger du ikke dekke til arret igjen, men fortsett å teipe med steril teip frem til din neste avtale med jordmoren. Du kan kjøpe steril teip på apoteket.

Ordinær hygiene med såpe er nok etter at du har fjernet bandasjen. La vannet renne ned over såret og unngå å skrubbe av teiprestene de første ukene frem til såret er helt grodd.

Helingen av såret begynner umiddelbart

Bikinikutt brukes vanligvis ved keisersnitt. Det betyr at arret vil være horisontalt mellom navlen og symfysebenet. Såret begynner å leges umiddelbart og er vanligvis fullstendig grodd etter ca. 6 uker. Du kan imidlertid oppleve smerte og ubehag fra såret i mer enn 6 uker. Det kan ta opptil et år før du har fullstendig følelse i områdene rundt arret. Det er også vanskelig å vite hvordan arret vil se ut før et år har gått.

Når såret og arret gror kan det endre farge, det kan også være mer eller mindre hovent, men dette er en del av helbredelsesprosessen. I løpet av den første perioden bør du være oppmerksom på risikoen for infeksjoner.

Ulike tegn på infeksjon i såret eller livmoren kan være:

  • Økt smerte
  • Økt blødning eller dårlig lukt
  • Du har feber
  • Såret blir rødt, hovent, føles varmt eller væsker

Hvis du opplever noen av disse symptomene bør du oppsøke hjelp umiddelbart. Du kan enten dra til klinikken hvor du fødte, jordmoren som hjalp deg under svangerskapet, eller ditt lokale helsesenter.

Ny hud trenger støtte

Når arret gror vil det dannes ny hud, og den nye huden vil trenge støtte. Derfor kan det være lurt å fortsette å teipe arret og etter oppfølging hos jordmor. Den nye huden er følsom for soleksponering. Det er derfor viktig å beskytte arret med teip, klær og solkrem dersom du skulle være i solen etter keisersnittet. Bruk en bred operasjonsteip og teip langs arret slik at hele arret dekkes. Tanken er at teipen ivaretar den nye huden som dannes.

Terapeutisk vil økt trygg og belastning på ny hud føre til at det kosmetiske resultatet av helbredingen og arrets bredde ikke blir like tilfredsstillende. Ifølge studier som er gjort, kan teiping av arret i 3 måneder etter operasjonen redusere størrelsen på arret og forhindre stivhet i arret. Noen kvinner syns dog det er utfordrende å teipe over lange perioder.

Det finnes flere måter å ta vare på arret ditt. Noen velger å teipe i to uker, mens andre teiper i opp til et år. Det er ikke noe rett eller galt svar, du bør gjøre det som er best for deg. Det viktigste er at du er oppmerksom på tegn til infeksjon.

Kilder: