AdobeStock_627327679

Hva er sammentrekninger?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Sammentrekninger er en naturlig del av en normal graviditet, og disse kan oppstå allerede i uke 16. Sammentrekninger som ikke påvirker livmorhalsen er livmorens måte å trene på og bli sterk før fødselen. Denne typen sammentrekninger kalles Braxton Hicks.

Vær oppmerksom på hvordan sammentrekningene dine føles

Sammentrekninger er helt normale, men de kan også skyldes for eksempel stress eller urinveisinfeksjon. Hvis du har sammentrekninger som forsvinner etter litt hvile og som ikke gjør vondt, er de vanligvis harmløse. Men hvis du har rier flere ganger om dagen og de ikke forsvinner når du hviler, bør du kontakte din jordmor eller fastlege. Hvis riene er smertefulle og ikke forsvinner når du hviler, kan det hende du må oppsøke lege som vil sjekka åpning av livmormunnen din, dette for å forhindre muligheten for en tidlig fødsel.

Mot slutten, når svangerskapet er ferdig, rundt 37 uker ut i svangerskapet, kan du oppleve noe som kalles for rier, noe som er kroppens måte å forberede seg på fødselen. Disse smertene er egentlig det samme som sammentrekninger, men forskjellen er de har effekt på livmortappen og senere blir til fødsel. Noen ganger etter et par uker, noen ganger etter et par timer.

Kilder: - https://www.helsenorge.no/gravid/gravid-uke-for-uke/uke-29-til-35/ - https://www.helsenorge.no/fodsel/prematur-fodsel/