Fetal movements 900x600

Fosterbevegelser

Hvordan barnet beveger seg i magen, er individuelt – alle barn beveger seg i ulik grad og i ulike situasjoner. Barnet gjør også små bevegelser som er vanskelige eller umulige å oppfatte. Barnet sparker, øver på å puste og svelge, på griperefleksen og på sugeevnen. Det er ikke bare sparking.

Hvordan du som gravid kjenner fosterbevegelsene, kommer an på barnets personlighet, hvor mye plass barnet har, hvilken stilling barnet ligger i inni livmoren, og hvordan morkaken er plassert.

Det finnes noen retningslinjer for hvor ofte man bør merke barnet under graviditeten. De fleste merker barnets første bevegelser rundt svangerskapsuke 20. Hvis morkaken er plassert på fremre vegg av livmoren, er det som regel vanskeligere å merke bevegelser tidlig, men etter hvert som graviditeten skrider frem, vil du kjenne det like tydelig.

Når du har begynt å merke barnet, blir neste steg at du merker barnet daglig. Det pleier å skje fra rundt uke 25. Hvis du først har begynt å merke barnet daglig, skal du fortsette med dette. Du kan også begynne å kartlegge når barnet er våkent og når det sover. Ofte har fosteret en våken periode om kvelden når moren slapper av. Om dagen når du selv er oppe og i gang, er det ikke like lett å merke barnets bevegelser. Kanskje må du stoppe opp for å kjenne etter iblant.

Etter det kan du begynne å danne deg et bilde av barnets mønster. Rundt uke 28–29 er det en fordel om du har kartlagt dette mønsteret. Det kan for eksempel være hver morgen, kveld eller lunsj. Hver gang du spiser noe, eller hver gang du ligger. Et tips er å finne en måte eller en strategi for å finne ut hvordan og når du merker barnet ditt. En måte er å ta en liten stund hver dag der du legger deg ned og kjenner etter. Sett av en viss tid (f.eks. 15 minutter), legg deg ned og kjenn etter at barnet beveger seg, hvor sterke bevegelsene er, og at alt kjennes som det pleier. Fordelen med det er at hvis du skulle kjenne deg urolig, kan du bruke denne metoden for å forsikre deg om at barnet beveger seg som vanlig. Metoden kalles «mindfetalness».

Det er selvsagt lettere å kartlegge mønsteret til et veldig aktivt barn enn et litt roligere barn. Barnets plassering i livmoren kan også påvirke i hvor stor grad du som mor kjenner bevegelsene. Det er for eksempel lettere å kjenne det dersom barnet sparker utover mot huden enn innover mot ryggen din.

Hvis du merker at barnet beveger seg mindre eller svakere enn vanlig, og du også har prøvd metoden for å kjenne etter barnets bevegelser uten å få den responsen du er vant med, skal du kontakte helsevesenet.

Kilder:

  • Akselsson A, Lindgren H, Georgsson S, Pettersson K, Steineck G, Skokic V, Rådestad I. Mindfetalness to increase women's awareness of fetal movements and pregnancy outcomes: a cluster-randomised controlled trial including 39 865 women. BJOG. 2020 Jun;127(7):829-837. doi: 10.1111/1471-0528.16104. Epub 2020 Feb 8. PMID: 31971325.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.