BBHM-Hospital-Two-16

Forbered dere til planlagt keisersnitt

Märta Cullhed Engblom

ByMärta Cullhed Engblom

Jordmor og doula

I dag er det mange barn som kommer til verden ved hjelp av keisersnitt. Det er den vanligste bukoperasjonen i den vestlige verden, og dette er de vanligste årsakene til planlagt keisersnitt:

  • Barnet ligger i seteleie, det vil si med baken først.
  • Barnet er for stort i forholdet til kvinnens bekken.
  • Kvinnen har fødselsangst.
  • Kvinnen eller barnet har en sykdom.
  • Kvinnen har hatt ett eller flere keisersnitt før.

Still spørsmål

Informasjon om operasjonen får dere av fødselslege, jordmor eller anestesilege. Spør om alt – ingen spørsmål er unødvendige eller for dumme. Dere trenger å vite hvordan keisersnittet går til, finne en måte å bli trygg på prosedyren på, og få muligheten til å være delaktige i det som skjer. Dette skiller seg fra forberedelsene til en vaginal fødsel, som dreier seg mer om veer, smertehåndtering, pusting og avslapping.

Noen klinikker gir kvinnen og barnet muligheten til å være sammen etter keisersnittet. Hvordan er rutinene for dette på deres sykehus? Det er også mulig å komme med ønsker. Vil dere ha egen musikk på i bakgrunnen? Eller vil dere at partneren skal ha muligheten til å klippe navlestrengen når barnet er født?

Under selve keisersnittet

Det er helt normalt å være engstelig og nervøs før og under et keisersnitt. Dersom redselen eller uroen blir stor, bør du fortelle helsepersonellet hva du føler. Ved planlagte keisersnitt kan som regel partneren være ved kvinnens side under hele operasjonen. En operasjonsduk dekker slik at dere ikke ser selve inngrepet. Derimot vil dere kunne høre alt som skjer i rommet. Det å puste sammen, rolig og jevnt, kan hjelpe dere å fokusere og slappe av. Det kan også være avslappende om du som partner stryker kvinnen mykt og varsomt over kinnene og pannen. Ettersom operasjonssalen er full av fremmede mennesker, kan det være en utfordring å skape en privat sfære i rommet. Som partner kan du hjelpe til ved å sitte helt inntil, kanskje holde hånden og prate med partneren under inngrepet.

Barnet kommer ut

Mange blir overrasket over hvor fort det går å få ut barnet. Plutselig runger det av barneskrik i rommet! Det kan være et følelsesladet øyeblikk for dere begge. Kanskje får du som mamma muligheten til å hilse på og holde barnet litt allerede i operasjonssalen, gjerne hud mot hud. Det er særlig viktig i de tilfellene kvinnen og barnet ikke får være sammen i den første tiden etter keisersnittet, men må separeres en stund. På de fleste sykehus får dere ha barnet hos dere mens kirurgene syr igjen operasjonssåret.

Hold barnet hud mot hud

I timene etter operasjonen kan det være partneren som får ta hånd om barnet mens kvinnen henter seg inn igjen. De fleste nyfødte klarer seg fint uten mat en stund – det viktigste er at barnet får nærhet og varme. Det gjøres best ved at barnet holdes hud mot hud, så du som partner kan godt ha på deg tøy som er lett å åpne i forkant.

Bli igjen på sykehuset

Et keisersnitt er en stor bukoperasjon som det kan ta litt lenger tid å hente seg inn igjen etter enn en vaginal fødsel. For at såret skal kunne gro skikkelig, må du som partner ta en stor del av ansvaret med barnet og med praktiske ting mens den nybakte moren er igjen på sykehuset.

Opp og gå tidlig

For å unngå komplikasjoner etter operasjonen er det lurt å komme seg på beina så fort som mulig. Mobiliseringen går fortere om du har god smertelindring. På sykehuset vil du som nyoperert derfor selv få bedømme din egen smerte med jevne mellomrom – og ved behov få økt smertelindring. Operasjonssåret vil være stramt og ømt, men det skal ikke gjøre noe særlig vondt. Som regel går det fint å komme i gang med ammingen også etter keiserfødsler.

Når dere kommer hjem

Vel hjemme gjelder det å ta det med ro og hvile når muligheten byr seg. Kjenn etter om dere orker å ta imot besøk av slekt og venner, og slå gjerne av telefonene før dere legger dere. Selve såret trenger noen uker på å gro, og i løpet av den perioden er det en fordel om du som er nyoperert, ikke løfter noe som er tyngre enn din egen baby.

Det er også en fordel om den nyopererte slipper ansvar for husarbeid de første ukene hjemme, slik at partneren tar over også den delen. Det å være nyoperert og samtidig ha et lite barn å ta hånd om tar alt av tid og krefter. De individuelle variasjonene er store, men det kan ta opp mot et halvt år å komme seg helt igjen etter et keisersnitt, selv om mange synes de fungerer omtrent som før allerede etter noen uker.

Kilder:

  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.