Å få barn er en stor psyokologisk endring for ethvert parforhold. Det er en av de største utfordringene er par kan stå ovenfor, både når det kommer til egen identitet og rolle i forholdet, samt dynamikken med partneren din. Selv forholdet til venner, foreldre og din partners familie vil endre seg.
Mange spørsmål kan oppstå
Det er spesielt to spørsmål som vil dukke opp når man får barn – et relatert til din egen historie og familien du har blitt oppdratt i, noe som også gjelder partneren din. Det andre spørsmålet er relatert til å gå videre som ny familie.
Hvilken familie skal dette bli? Hvilke grenser vil du sette for å definere din nye familie fra utvidede familier? Hvor involvert bør dine og din partners foreldre være i den nye familien? Vil familiene deres dele det samme forholdet som vennene deres? Hvordan bør dere dele ansvaret for å oppdra barna deres? Hva vil skje med kjærlighetsforholdet mellom deg og din partner? Når vil dere ha tid til å være alene nå som barnet vil oppta mye av oppmerksomheten og kjærligheten din?
Parterapi er normalt
Under mitt arbeid som parterapeut har jeg funnet ut at det er veldig vanlig at par oppsøker med i denne stressende tiden. På toppen av gleden og fornøyelsen som kommer med det å få barn, bygger det seg også opp et fjell av utfordringer for parforholdet. Det kan være mangelen på sex og nærhet mellom partnere, andre problemstillinger kan være nye mønstre i forholdet som en av dere, eller begge, er misfornøyd med og har blitt et problem. Det kan også handle om urovekkende opplevelser fra din barndom og familie som har dukket opp igjen nå som du selv er forelder.
Å skape en familie betyr, blant annet, at du må distribuere ressursene dine annerledes og i lang tid kan det føles at som en forelder, vil du få mindre av alt. Mindre frihet, mindre kommunikasjon, mindre søvn, mindre penger, mindre nærhet og mindre tid. Ting roer seg vanligvis ned og stabiliserer seg etter en stund, og du vil finne en balanse igjen for forholdet til deg og partneren din, så vel som til omverdenen. Problemer vil oppstå og noen ganger kan det hjelpe å søke støtte.
Å opprette familien din leder til store muligheter til å diskutere hvordan du vil oppdra barnet og livet du ønsker å leve. Hvilke grenser trenger vi i forholdet vårt og i forhold til våre respektive familier? For å være sikker på at den nye familien får best mulig start er det viktig å diskutere disse tingene sammen. Alle har ulike forhold til foreldrene sine og noen ganger er det gitt at de skal ha en del i den nye familien som besteforeldre. Andre ganger er det dog ikke gitt at de skal være en del av familien.
Det er viktig å ta vare på forholdet (samhold)
Et annet spørsmål er; hvordan setter vi et godt eksempel på kjærlighet for barna våre. Mens vi retter vår kjærlighet og oppmerksomhet mot barna, er det også viktig å huske på å ivareta forholdet mellom partnere. Fra barnets perspektiv er det også viktig at foreldrene er glade i hverandre og tar vare på kjærlighetslivet. Det har vist seg at foreldre tidlig i etableringen av den nye familien tar vare på forholdet, vil de klare å ta vare på forholdet selv i vanskelige tider. Noen ganger glir foreldre fra hverandre, nesten uten å legge merke til det selv, i alle tingene som må gjøres i det nye familielivet. Dette er grunnen til at det er så lurt å bevisst ta vare på forholdet, kjærlighet er noe som trenger oppmerksomhet.
Noe som er viktig å være klar over er at selv om det har vært vanskelige opplevelser i barndommen din, betyr ikke det at de vil gjenta seg når du skal oppdra ditt barn. Nye og nære relasjoner, både mot partneren din og barna dine kan hjelpe deg å oppleve kjærlighet på nye og mer meningsfulle måter.