pexels-nappy-3584088

Femte uken etter fødsel

Rekonvalesensen fortsetter, og renselsen har nå antakelig minsket i mengde. Hvis du fremdeles har vondt eller trenger smertestillende, kan det være verdt å snakke med jordmor/helsestasjonen om det. Du skal ikke ha vondt unødig. Det kan også hende at det hele begynner å føles litt lettere nå. Kanskje har smertene eller begrensningene du kjente tidligere, lettet noe.

Livet som forelder er forskjellig fra familie til familie – det finnes ingen regler som funker for alle. Ingen vet før barnet er født, hvordan det kommer til å bli, eller hvordan man vil håndtere den nye situasjonen man havner i. Det behøver du heller ikke å vite på forhånd – du kommer inn i det, og du kommer også til å klare det helt fint. Du vil antakelig møte mange som vil fortelle deg hvordan du skal gjøre ting. Ta imot råd, men følg de rådene som du synes passer til nettopp din situasjon – de som føles riktige for dere. Du er den beste mammaen til nettopp ditt barn. Våg å stole på magefølelsen. Skulle imidlertid uroen ta overhånd, er det viktig å søke hjelp.

For deg som har født vaginalt

Dersom du fikk en større revning under fødselen, det som kalles grad 3–4 eller en komplisert grad 2-revning, er det viktig at du får nøye oppfølging. Det kan innebære alt fra regelmessige kontroller, treningsprogram eller i sjeldne tilfeller operasjon. Det kan gjøres på fødeavdelingen din eller i noen tilfeller på et spesielt mottak som kalles bekkensenter. Du har rett på en slik oppfølging, så snakk med jordmoren på fødeavdelingen eller helsestasjonen din for å høre hvilke rutiner som gjelder der du bor.

For deg som har født med keiserfødsel

Rekonvalesensen etter en keiserfødsel kan ta tid, og i begynnelsen er det ikke uvanlig at man har diffus kribling rundt arret. Nesten som om det var bedøvet.

Det kommer av at nervene har blitt skåret over under operasjonen, noe som medfører at følelsen er litt nedsatt i begynnelsen. De overskårne nervene vokser ut igjen med tiden, og til slutt vil det føles som vanlig igjen. Noen opplever også smerte i området rundt arret på grunn av dette. Nervene som gror sammen, er nye og kan derfor signalisere «feil», som for eksempel ved at en lett berøring kan oppleves som smertefull. Det er som regel helt normalt, og det varierer hvor lang tid det tar før det blir som før igjen. Du kan hjelpe prosessen gjennom massasje eller forsiktig berøring for å «tilvenne» huden og nervene.

Det varierer hvor lang tid det tar for nerver å gro, men i løpet av et år etter operasjonen bør du ha samme følelse som før.

Kilder:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034