santiago-blando-gE q66Hex2A-unsplash

Ellevte uken etter fødsel

Det er sunt at vektnedgangen etter graviditeten skjer gravis. Går du for raskt ned i vekt, kan det påvirke allmenntilstanden, blodverdien og melkeproduksjonen. Ut fra et medisinsk perspektiv er det viktig at du går ned til den vekten du hadde før graviditeten. Hvis ikke vil det innebære økt risiko for komplikasjoner som høyt blodtrykk i en eventuell påfølgende graviditet.

Det finnes noe vitenskapelig belegg for at amming tilskynder vektnedgangen etter graviditeten. Men dette gjelder langt fra alle, og for noen har det ingenting å si. Fysisk aktivitet er bra ut fra mange aspekter, men det som har størst effekt når det gjelder vektnedgang etter graviditeten, er å være bevisst på kostholdet og energiinntaket. Hvis du sliter med å gå ned i vekt, er det lurt å begrense inntak av raske karbohydrater som søtsaker, potetgull og bakverk. Prøv å ha et variert kosthold. Et variert kosthold har mange fordeler – dels kan det bidra til å bedre matlysten, dersom du sliter med den, og dels kan det stille søtsuget, hvis det er et problem for deg. Prøv å få i deg så mange ulike næringsmidler som mulig. Det hjelper på opptaket av vitaminer og mineraler. Et godt eksempel er å kombinere C-vitaminer med jernrik mat. C-vitaminer hjelper kroppen å ta opp jernet bedre, slik at blodverdien din stabiliseres.

Noen må derimot kjempe for ikke å gå for mye og for fort ned i vekt. Det kan være en stor påkjenning for ork og allmenntilstand. Når du ammer, trenger kroppen din mer energi enn om du ikke ammer. Den ekstra energien får du gjennom maten du spiser. Normalt trenger kvinner ca. 1800–2000 kalorier per dag, og hvis du ammer, øker dette behovet med ca. 200–500 ekstra kalorier per dag. Hvis du derimot går altfor mye ned i vekt selv om du får i deg nok kalorier, kan årsaken være en feil med skjoldbruskkjertelen. I så fall bør du kontakte fastlegen eller legen på helsestasjonen din.

Sex og nærhet

Sexlysten og (eventuelt) forholdet krever også oppmerksomhet. Det kan ta tid før man føler seg klar for sex igjen, men forholdet og nærheten til hverandre er likevel viktig. Det er egentlig ingen medisinske grunner til å avstå fra sex nå, men det er normalt at lysten ikke riktig er der. Den kan være påvirket av at du føler deg trøtt, at barnet/barna tar mye av oppmerksomheten og kreftene dine, samt av den hormonelle situasjonen.

Det kan også være greit å vite at så mange som 50 % av alle som nettopp har født, opplever smerter ved samleie i opptil seks måneder etter fødselen. Hvis du kjenner at lysten er der, men det er ubehagelig med samleie, kan det hjelpe å bruke glidemiddel eller lokalt østrogen. Eller dere kan ha annen type sex enn penetrerende. Begynn med å være nær hverandre, klemme og ta på hverandre. Kjenn etter og gi hverandre nærhet og oppmerksomhet.

Kilder:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034