wes-hicks-Xg LGdZVPe0-unsplash

Åttende uken etter fødsel

Etter ca. 8 uker skal du ha vært til etterkontroll på helsestasjonen. På etterkontrollen gjør jordmoren en gynekologisk undersøkelse for å se hvordan revningen har grodd og for å undersøke knipeevnen din. Ser alt bra ut, kan du øke aktivitetsnivået gradvis. Husk å trene innenfra og ut – begynn med knipeøvelser og bekkenbunnstrening.

Kjenn etter om du har noen plager, og ikke vær redd for å søke hjelp. Det kan være normalt at man fortsatt er litt øm eller har en tyngdefølelse, men det er i så fall noe som bør følges opp. Etter graviditet har man lave nivåer av østrogen – det gjelder særlig om du ammer. Dette påvirker slimhinnene og fører til at skjeden kan føles irritert, øm og tørr. Det er helt normalt og vil gå over med tiden, men frem til det går over av seg selv, kan du bruke lokalt virkende østrogen, som du får på apoteket. Det kan lindre disse plagene og iblant få dem helt bort.

På etterkontrollen undersøkes også blodtrykk, blodverdi og vekt. Du får også anledning til å ta en gjennomgang av fødselen, din opplevelse av den samt hvordan du har det i din nye rolle som forelder. Du kan også ta opp spørsmålet om samliv og forhold. Hvordan har et eventuelt forhold blitt påvirket? Det er viktig at du våger å prate om dette, for ofte har to partnere ulike forventninger til og opplevelser av forholdet etter en graviditet.

Jordmoren kan også ta en titt på arret ditt og undersøke om det gror som forventet.

Noen dager og perioder vil føles lette, mens andre vil føles tyngre. Prøv å la de tyngre dagene eller periodene bare passere, og stol på at det kommer bedre dager. Gå deg en tur, snakk med noen som står deg nær, og bryt mønsteret du synes er tungt akkurat nå. Avlys eller endre på planer du har lagt – det kommer nye muligheter.

Kilder:

  • Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.
  • Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.
  • Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034