arren-mills-OOH-HyhM4t4-unsplash

Arrmassasje etter keisersnitt?

ByEsther Skantz

Jordmor

Etter keisersnitt kan arret føre til ubehag for mange kvinner, selv etter at arret har grodd og ser normalt ut. Det er mulig å oppleve nummenhet i området og når noe berører arret kan det føles ubehagelig. Årsaken til dette kan være nedsatt fleksibilitet rundt arret.

Etter en hvilken som helst operasjon vil det danne seg arrvev og det består delvis av kollagen. Arr kan helbredes på forskjellige måter, noen ganger vil de leges rett og forårsake minimale endringer, men det kan også forekomme at arr gror ujevnt. I tillegg til hevelse og rødhet, kan også dette føre til nedsatt fleksibilitet av hud og vev, samt adhesjon i de nedre nivåene, altså mage- og muskellagene. Dette kan føre til smerter under eggløsning eller noen form for anstrengende oppgave.

Det kan ta opptil et år før nervefibrene vokser ut igjen

Det er normalt at arr fra keisersnitt er røde og såre til å begynne med. Det er også helt normalt å oppleve prikking eller nummenhet i arrområdet. Selv om helingsprosessen begynner tidlig kan det ta opptil et år før nervefibrene vokser ut igjen og oppnår optimalt funksjonalitet, noe som vil påvirke hvordan arret føles og ser ut.

Hvordan kan arrmassasje hjelpe?

Arrmassasje er noe som kan gjøres daglig og har som formål å tilvenne og strekke hudet rundt arret. Dette kan redusere smerten og enda viktigere forbedre fleksibiliteten i huden så vel som i bukveggen. I tillegg til å redusere ubehag og smerte i forhold til arret, kan arrmassasje også redusere synligheten av arret. De generelle retningslinjene sier vanligvis at du bør starte med å forsiktig strekke både huden og arret, men du bør først ha fullført oppfølgingen din for å forsikre deg om at det ikke er noen problemer med arret før du begynner massasjen.

To teknikker for arrmassasje etter keisersnitt:

  1. Strekk ut huden rundt arret
  2. Masser arret direkte

Strekke ut huden

  • Plasser to fingre 1-2 centimeter fra arret og begynn enten ovenfor eller nedenfor, og bytt deretter.
  • Strekk huden rundt arret ved å bevege fingrene dine opp og ned. Fortsett dette langs hele lengden av arret.
  • Fullfør ved å strekke huden ved å lage sirkler over og under arret, både med og mot klokken.

Fullfør massasjen rundt arret 5-10 ganger daglig.

hands1

Masser arret direkte

Dette er en teknikk du kan begynne å bruke rundt 12 uker etter en fødsel med keisersnitt.

  • Trykk forsiktig med 1 eller 2 fingre direkte på arret.
  • Masser arret ved å dra fingrene dine 1-2 centimeter over arret, hold i 5-10 sekunder.
  • Gjenta langs hele lengden av arret og strekk i alle retninger (opp, ned, side til side og roter).
  • Du kan fullføre massasjen ved å «rulle» arret mellom pekefingeren og tommelen. Løft helt enkelt og rull hele lengden av arret i 5-15 sekunder.
hands2

Hvis du merker noen områder med nedsatt fleksibilitet eller ruhet, bruk mer tid på å massere disse områdene. Det skal ikke være smertefullt når du fullfører massasjen, men det er normalt å føle på ubehag eller prikking. Studier gjort på arrmassasje viser gode resultater hvis du begynner med arrmassasje rundt 6 uker etter fødselen, samt begynne med det så sent som 2 år etter en fødsel med keisersnitt med gode effekter fortsatt. Massasje er ikke obligatorisk, men det kan hjelpe for noen.

Kilder: