newborn-photographer-verlillian (33)

Ammestatus – fem trinn for å lykkes med ammingen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Evaluer ammingen etter hver gang for å få ammingen til å fungere på lang sikt. Du kan evaluere ammingen i henhold til følgende fem trinn:

  1. Se til at barnet får ordentlig tak i brystet. Ha barnets mage mot din mage tett inntil deg. Haken skal være godt plantet i brystet ditt og nesen skal være fri. Hodet skal være bøyd lett bakover.

  2. Stol på din egen opplevelse av ammingen, og respekter følelsene dine. De første sugene kan gjøre så vondt at du fort kan begynne å puste som under fødselen og trekke skuldrene opp til ørene. Men etter de første sugene bør du kunne slippe ned skuldrene og slappe av. Smerten gir seg nemlig etter en kort stund. Eventuelle smerter skal ikke vare hele ammingen igjennom. Dersom det kjennes feil, kan du koble barnet fra ved å stikke en finger forsiktig inn i barnets munnvik for å løsne vakuumet. Prøv å legge barnet til brystet på nytt.

  3. Suger barnet kraftig – og ikke for svakt/smått? Barnet skal ikke suge på brystknoppen. Brystknoppen skal være oppe mot den bløte delen av ganen.

  4. Kontroller at barnet suger i to omganger, tar en pause, suger i to omganger igjen – barnets sugemønster er rytmisk med korte pauser. Legg merke til om barnet: – sovner i lange perioder med brystet i munnen – småsuger (at du knapt kjenner det i brystet) – suger frenetisk hele tiden uten pauser, og kanskje slipper opp og skriker gjentatte ganger.

  5. Undersøk hvordan brystvorten ser ut etter at barnet har sluppet den. Den skal se lik ut som før ammingen.

Dersom de fire første punktene er oppfylt, men brystvorten ser litt flat ut etterpå, er ikke det avgjørende for hvordan ammingen fungerer. Ved å gjøre opp ammestatus med disse fem trinnene etter hver gang kan du sørge for at ammingen blir velfungerende i det lange løp.