Preg-Life-9

Å gå over tiden

Du får en dato – en såkalt termindato – for når fødselen er beregnet og du endelig skal få treffe den lille krabaten du har ventet så lenge på. Datoen nærmer seg, og forventningene, trøttheten, plagene og utålmodigheten melder seg konstant. Så passeres denne datoen, og barnet lar fremdeles vente på seg.

Da kan det være greit å huske på at termindatoen bare er et anslag for når fødselen vil skje, og at de aller fleste kvinner går over denne tiden når de venter sitt første barn. Selv om det kan oppleves som frustrerende for mange, er det faktisk også noen fordeler med å gå over tiden og la kroppen vente med fødselen til den er helt klar.

Allerede fra tidlig i graviditeten har kroppen din tilpasset og forberedt seg til fødselen. Leddene i bekkenet åpner seg og blir mer elastiske takket være hormonet relaxin. I slutten av graviditeten, når barnets hode flytter seg ned i bekkenet og i noen tilfeller fester seg, åpner bekkenet seg enda mer og blir mer bevegelig. La alt dette ta den tiden det trenger. Også livmortappen skal modne og myke seg opp. Begge disse prosessene som skjer i kroppen, forbedrer sjansene for et så godt forløp som mulig når det hele setter i gang.

Barnet trenger kanskje også de ekstra dagene til å forberede seg. Under en fødsel gjør barnet fire rotasjoner gjennom bekkenet, og den første av disse er en fleksjon av hodet, altså at barnet bøyer hodet på plass med haken inn mot brystet. Denne første rotasjonen, fleksjonen av hodet, skjer ofte allerede før veene begynner. Vi pleier å si at barnet stiller seg inn i bekkenet. Hodet er det mest omfangsrike på barnet, så det må gjøre dette for at passasjen gjennom fødselskanalen skal bli så smidig som mulig. Akkurat som at kroppen din forbereder og tilpasser seg, må barnet altså gjøre det samme.

Det er helt i orden og overhodet ikke rart om du blir frustrert og utålmodig hvis du går over tiden. Da kan det kanskje hjelpe litt å huske på at kroppen din og barnet gjør disse ekstra forberedelsene for å skape de beste forutsetningene for det som skal bli deres første møte – nemlig barnets fødselsdag.

Kilder:

  • Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur.