BBHM-Hospital-23

Å få søsken

Det kan være en stor omstilling for eldre søsken å få en lillesøster eller lillebror, særlig hvis det er første gangen. Derfor kan det være lurt å begynne å forberede dem i god tid før dere kommer hjem med den nye babyen.

Forbered eldre søsken i god tid

Forberedelsene kan påbegynnes allerede når dere vet at dere venter barn. Eventuelle bytter av rom/seng eller endringer i rutiner kan for eksempel gjøres lenge før det nye familiemedlemmet kommer. Dere kan lese historier om å få søsken, se på bilder fra og prate om at storebror/-søster selv var baby, samt treffe andre spedbarn. Involver barnet mer og mer jo nærmere fødselen dere kommer. Fortell om forberedelsene dere gjør hjemme. La gjerne storebror/-søster få en dukke eller bamse allerede under graviditeten, kanskje med små bleier og klær.

Gi realistisk informasjon. Det er for eksempel ikke noen god idé å si at dere kommer hjem med en lekekamerat, for det vil ta en stund før de kan leke sammen.

Be også gjerne venner og slektninger om å gi storebror/-søster bekreftelse og tid når dere treffes med den nyfødte babyen.

Hverdagen med flere barn

Sørg for at eldre søsken fremdeles får tid med deg som forelder. Hvis dere er to, bør dere prøve å legge til rette for at storebror/-søster får sin egen tid med den forelderen som han/hun tilbrakte mest tid med før babyen kom (for at ikke overgangen skal bli for stor).

Selv korte stunder med samvær er gull verdt, for eksempel å spise mellommåltider sammen, snakke om hvordan det har vært i barnehagen, tegne sammen rundt kjøkkenbordet eller lese høyt i en bok. Prøv å være fullstendig nærværende under disse stundene, og legg bort mobiltelefoner, nettbrett, datamaskiner og andre forstyrrende elementer, slik at barnet får din fulle oppmerksomhet og ikke trenger å oppsøke negativ oppmerksomhet.

Det kan være lurt å gi eldre søsken noen egne privilegier, som å få bli med på handleturer og ha egne aktiviteter med foreldre og slektninger, for eksempel turer på kino eller i svømmehallen. Det går også an å innføre ukepoeng.

Det kan være vrient å få det til, men hvis dere klarer å finne en slik balanse i familien, blir det også lettere å få til amming og tilknytning til det nye barnet.

Amming når dere kommer hjem

Ofte er det babyens skrik som gjør eldre søsken urolige. Når babyen er sulten og skriker, og mamma blir fokusert på babyen og ammingen, da vil gjerne også storebror/-søster ha oppmerksomhet og klatre opp i mammas fang. Avledningsmanøvre Når babyen skriker, kan den andre forelderen (eller en annen støtteperson) finne på noe morsomt med det eldre barnet. Så kan mamma begynne å amme i fred og ro. Når babyen er i gang med å die, kan storebror/-søster komme og se på at babyen spiser.

Les bok, kos, og syng om føtter

Senere, når du har blitt mer komfortabel med ammingen, kan du lese en bok for storesøskenet samtidig som du ammer – så blir det en kosestund for alle. Gjør gjerne babyens føtter og tær interessante, for de tåler litt når storebror-/søster vil kose eller klappe. Dessuten er smitterisikoen mindre enn om det koses og kladdes med babyens ansikt og hode. Dere kan jo for eksempel synge eller si noen små regler om føtter og tær.